Oletko oman taloutesi toimitusjohtaja?

Pomon kengissä

Miltä taloutesi näyttäisi, jos tarkastelisit toimintaa yritysjohtajan silmin? Oletko joskus työskennellyt "tarkanmarkan" pomon alaisuudessa? Mitä oppeja voisit näistä kokemuksista ammentaa? Mitä hän neuvoisi, käskisi, ehdottaisi ja mistä kehottaisi säästämään. Asetu hetkeksi yrityspomon kenkiin ja tarkastele talouttasi ulkopuolisen silmin.

Huomaatko eron?

Suunta

Mihin suuntaan "yritystäsi" kuskaat tänä vuonna? Investoidaanko teillä esimerkiksi remonttiin tai uusiin kalusteisiin? Vai onko kaikki investoinnit jäädytetty? Kuinka ajattelitte rahoittaa seuraavan remontin? Onko tarkoituksena säästää etukäteen, jolloin remontin päättyessä kaikki kulut olisi kerralla kuitattavissa ja tehdyn voisi unohtaa (hyvä hetki onnitella itseä) vai otatko rahoituksen ja maksat sitä korkojen kera seuraavat kolme vuotta joka kuukausi.

Keräätkö puskurirahastoa pahan päivän varalle jos ja kun jotain yllättävää sattuu: pyykkikone tai jääkaappi rikkoutuu, autosta loppuu akku tai kiertovesipumppu kimittää häiritsevästi.  Mikä on budjettisi viikossa tai kuukaudessa? Tiedätkö kuukausittaiset pakolliset kulusi? Ne rahakuopat, joihin on ehdottomasti, pakosta ja välttämättä löydyttävä pätäkkää. Ehdotus: kerää laskut ja tiliotteet pöydälle ja tarkastele oikeasti, mihin rahasi hupenevat. Joka ikinen pankkikortin vilautus kasvattaa tilisi miinusta - ei ole olemassa ostosta, joka näkyisi tililläsi plusmerkkinä.

Yritys ei toimi pitkään negatiivisellä tuloksella. Tulot, menot, varasto ja resurssit. Yksinkertaista matematiikkaa.Kaappien sisällön hallinta

Olisiko aloitettava inventaariosta? Mitä vaatekaapit piilottelevat, ruokakaappien nurkissa lymyää tai pakastimien lokeroissa hautautuu? Teeppä lista: mitä jo on äläkä pohdiskele, mitä ei ole. Ruokakaappien sisällön hyödyntämällä saatat pärjätä viikon parikin, hakemalla vain maitoa kaupasta. Vaatekaappien sisältö on kevään tullen luonnollinen inventoinnin kohde, kausivaatteet ja kengät vaihtavat paikkaa, tarvinko oikeasti jotain uutta tänä keväänä.

Rutiinit arjessa

Pohdi arkisia askeleitasi, kuten käytkö kaupassa automaattisesti joka ainoa päivä tai koko perheen voimin viikonloppuisin? Onko moinen todella ja oikeasti tarpeen? Mitä ostat ja rahtaat kotiin joka kerta? Kannattaako sijoittaa viiteen pussiin makaronia ("halvalla"), jos teet kerran vuodessa makaronilaatikkoa? Onko järkevää tuoda kotiin kolme pulloa pesuainetta "vitosella", jos yhden saat 1,99 eurolla huomioiden, että yksi pullo saattaa riittää kaksikin kuukautta! Mieti ja laske! Yhdellä vähäisellä päätöksellä tilillesi jääkin 3,01 euroa enemmän kahden kuukauden ajan. Pienistä puroista...
Samalla luot säilytystiloihisi selkeyttä ja väljyyttä huomaamatta.

Harkitse hetki, kuinka todella voit vaikuttaa tekemisiisi ja onko (mahdollisesti) asenteissasi säädettävätää tai korjattavaa? Tarvitseeko oikeasti "näyttää muille" yhtään mitään? Mitäpä, jos vain keskittyiset omaan elämääsi ja muokkaisit siitä täsmälleen itsesi näköisen?

Millainen työpäiväsi olisikaan, jos työskentelisit kuvittelemasi "pomon" alaisuudessa kotonasi...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit